Využitie fluorocarbonového vlasca v prívlači

Uverejnené 29.8.2021, napísal Admin, v kategórii Prívlačové tipy

Obrázok článku: Využitie fluorocarbonového vlasca v prívlači

Fluorocarbón určite všetci veľmi dobre poznáte, alebo ste už o ňom aspoň počuli. Jeho použitie má opodstatnenie v takmer každej rybolovnej technike a nie je tomu inak ani v prívlači.

Pri love dravcov prívlačou sa používa na výrobu koncových nádväzcov, alebo takzvaného stinger nádväzca pri love na väčšie gumené nástrahy. Použitie fluorocarbónu má opodstatnenie na revíroch s veľkým rybárskym tlakom, čistou vodou alebo revíroch s výskytom šťuky.

Mŕtve rameno Dunaja s extrémne čistou vodou, kde by som sa bez použita fluorocarbónového vlasca nezaobišiel.
Mŕtve rameno Dunaja s extrémne čistou vodou.

PREČO POUŽÍVAŤ FLUOROCARBÓN?

Jeho hlavnou výhodou oproti klasickým monofilným vlascom je, že má podobný index lomu svetla ako voda, vďaka čomu je vo vode takmer neviditeľný. Šanca na ulovenie opatrného dravca sa tak rapidne zvyšuje.

Ďalšími plusmi sú väčšia hmotnosť, tvrdosť a zvýšená odolnosť voči oderu. To oceníte pri love dravcov v blízkosti hrán, prekážok, kamenných násypov alebo kameňmi regulovaných brehov, kedy dochádza k častému kontaktu s koncom zostavy. Pri mojich začiatkoch s prívlačovým prútom som pri cielenom love zubáčov fluorocarbon nepoužíval, nakoľko mi bolo povedané, že to nie je potrebné. Nástrahu som uviazal na koniec šnúry a bolo. Ako naschvál sa moje nástrahy páčili viac šťukám ako zubáčom a ja som o svoje úlovky opakovane prišiel. Nemrzela ma ani tak strata úlovku, či obľúbenej nástrahy, ako myšlienka že moja prehra nebola pre rybu žiadnou výhrou, dokonca ju to mohlo stáť život.

Použitie oceľových a im podobných laniek je pre mňa neprípustné kvôli ich viditeľnosti a tvrdosti, čo značne obmedzuje chod nástrahy. Voľba je preto jasná. Floráč používam pri každej mojej vychádzke k vode.

AKÚ HRÚBKU A DĹŽKU ZVOLIŤ?

Výber tej správnej hrúbky sa značne odvíja od typu a charakteru vody v ktorej lovíme a cieľovej ryby , ktorú chceme loviť. Na tečúcej vode plnej prekážok používam z pravidla fluorocarbonový vlasec s o niečo hrubším priemerom, ako pri love tej istej cieľovej ryby na stojatej vode. Aby nám ryba na tečúcej vode nevošla do prekážky, musí byť zdolávanie o niečo silovejšie. Predsa len rybe k jej bojovnosti dopomáha aj sila prúdu. Ideálna dĺžka nádväzca je od 50-80cm. Príliš krátky nádväzec nemusí plniť svoj učel, naopak príliš dlhý by nás mohol obmedzovať pri nahadzovaní.

Na lov ostrieža je vhodné použitie fluorocarbonový vlasec v hrúbke od 0,18 do 0,23mm.
Na lov ostrieža používam fluorocarbonový vlasec v hrúbke od 0,18 do 0,23mm.
Aj napriek veľkej bojovnosti boleňa, sa pre jeho bystrý zrak používajú skôr tenšie priemery. Doporučujem použitie fluorocarbonového vlasca v hrúbke od 0,22 do 0,28mm.
Aj napriek veľkej bojovnosti boleňa, sa pre jeho bystrý zrak používajú skôr tenšie priemery. Na lov boleňa používam fluorocarbonový vlasec v hrúbke od 0,22 do 0,28mm.
Na lov zubáča volím fluorocarbonový vlasec v hrúbkach od 0,28-0,35mm.
Na lov zubáča volím fluorocarbonový vlasec v hrúbkach od 0,28-0,35mm.
Pri cielenom love štúk sa netreba obávať použitia fluorocarbonových vlascov s hrubším priemerom od 0,40mm.
Pri cielenom love štúk sa nebojím používať fluorocarbonové vlasce s hrubším priemerom od 0,40mm.

Strednou zlatou cestou a mnou najviac použivanými hrúbkami je fluorocarbón s priemerom od 0,28 do 0,35mm. Ostriežom to často krát ešte nevadí, naopak šanca na zdolanie veľkej šťuky je stále vysoká.

Prajem veľa krásnych chvíľ strávených pri vode, Petrov Zdar!

Pridať komentár