Cikády – tajná zbraň alebo veľká neznáma?

Uverejnené 5.12.2021, napísal Admin, v kategórii Nástrahy

Obrázok článku: Cikády – tajná zbraň alebo veľká neznáma?

Nástrahy vyrobené z kovu patria k prívlači od nepamäti a dodnes si poctivo držia svoje miesto v krabiciach takmer každého prívlačiara.

Najúčinejšou technikou na lov zubáčov s cikádami je jigovanie
Najúčinejšou technikou na lov zubáčov s cikádami je jigovanie

Niet sa čomu čudovať, veď svojou účinnosťou aj po rokoch veľa krát prekonajú iné typy nástrah. Okrem tradičných plandaviek alebo rotačiek sa medzi kovové nástrahy zaradili aj takzvané cikády, ktoré svojou účinnosťou ani z ďaleka nezaostávajú. Nástrahy primárne konštruované v USA na lov bassov sa po malých úpravách európskych výrobcov ukázali ako mimoriadne atraktívne aj pre dravcov, vyskytujúcich sa v našich vodách. Aj keď je to už pár rokov, čo cikády s obľubou používam, pre mnoho prívlačiarov stále predstavujú veľkú neznámu.

Ostriežov v naších vodách ubúda, preto každý jeden mi urobí veľkú radosť
Ostriežov v naších vodách ubúda, preto každý jeden mi urobí veľkú radosť

Univerzálne nástrahy

Cikády sú charakteristické svojím nezameniteľným úzkym profilom tela. Aj preto si v zahraničí nesú pomenovanie Bladebait, odvodené od anglického prekladu slova žiletka. Podlhovastým tvarom dokonalo imituje poter alebo malé rybky, ktoré sú najčastejšie konzumovanou potravou všetkých dravých rýb. Práca cikád je založená na kmitavých pohyboch do strán, čo produkuje silné vibrácie, ktoré dravce vnímajú pomocou bočnej čiary. Ďalším neodolateľným faktorom sú svetelné záblesky, ktoré dokážu upútať oko dravca z veľkej vzdialenosti. Spojením vibrácii a zábleskov vznikla účinná a hlavne univerzálna prívlačová nástraha.

Klasické metalické farby patria aj po rokoch medzi najúčinejšie
Klasické metalické farby patria aj po rokoch medzi najúčinejšie

cikádami je možné loviť rovnako na riekach, ako aj na stojatých vodách. Rolu do konca nehrá ani to, či lovíte z brehu, alebo z člna. Ich univerzálnosť ďalej spočíva v možnosti preloviť celý vodný stĺpec, v závislosti od spôsobu vedenia. Jednou a tou istou nástrahou možeme loviť napríklad bolene loviace tesne pod hladinou, šťuky v plytčinách alebo zubáče a ostrieže stojace na hranách v hĺbkach. Spôsob vedenia ale nie je jediný, ktorý ovplyvňuje chod cikád.

Správne uchytenie

Otvor na uchytenie nástrahy sa nenachádza tradične v prednej časti, ako je tomu pri väčšine prívlačových nástrah, ale na chrbte. Vo väščine prípadov je otvorov dokonca viac a má to svoje opodstatnenie. V závislosti od toho, do ktorého otvoru nástrahu uchytíme, sa mení  intenzita a sila vibrácií, rovnako aj rýchlosť prepadávania vodným stĺpcom.

Boleň patrí medzi najčastejšie úlovky pri love na cikády
Boleň patrí medzi najčastejšie úlovky pri love na cikády

Pri nastražení cikády do prvého otvoru od jej prednej časti získame najjemnejšiu prácu a rýchle prepadávanie. Uchytením do vzdialenejších otvorov postupne stúpa intenzita a sila vibrácii a rýchlosť prepadu sa naopak značne spomaľuje.

Viacero otvorov na uchytenie slúžia na reguláciu intenzity vibrácií a rýchlosti prepadu
Viacero otvorov na uchytenie slúžia na reguláciu intenzity vibrácií a rýchlosti prepadu

Techniky vedenia

Technika vedenia sa líši v závislosti od cieľovej ryby. Cikády osobne najčastejšie používam pri love boleňov, zubáčov alebo ostriežov. O boleňoch je známe, že lovia pomocou dobre vyvinutého zraku. Kľúčom k úspechu je rýchle a súvisle navíjanie, teda nedať im priestor a čas na detailne obzeranie nástrahy. Cikádu v tomto prípade upínam hneď do prvého otvoru. Nástraha nadobúda jemnejšiu prácu, nekladie zbytočný odpor a umožňuje rýchle navíjanie. Mierne vibrácie sú v tomto prípade úplne postačujúce. Pri love týchto bezzubých dravcov sa aj tak viac spolieham na svetelné záblesky.

Najmenšia cikáda ktorú používam najmä v letných mesiacoch, keď sa väčšina dravcov živí poterom
Najmenšia cikáda ktorú používam najmä v letných mesiacoch, keď sa väčšina dravcov živí poterom

Ďalším spôsobom vedenia je jigovanie, azda najúčinnejšia technika pri love ostriežov alebo zubáčov. Cikády sú vhodné aj na jigovanie, keďže sú vpredu osadené dvojháčikom, vďaka čomu cikáda menej viazne. Väčšina záberov prichádza v prepade, rovnako ako pri jigovaní s gumenými nástrahami. Ideálne je zaistiť čo najpomalší prepad, aby ryba mala dostatok času na útok. To docielime pripnutím cikády do jedného zo vzdialenejších otvorov. Zároveň získame aj silnejšie vibrácie, ktoré pomôžu rybe spozorovať nástrahu aj vo väčších hĺbkach, kde je už viditeľnosť znížená.

Posledným spôsobom vedenia cikád je vertikálny lov. Technika, ktorú je možné prevádzať iba z člna je mimoriadne účinná najmä v neskorých jesenných alebo zimných mesiacoch. Stačí mierne pridvihovanie nástrahy nad dnom s následným kontrolovaným prepadom.

Dúfam že tento článok vám pomôže objaviť veľký potenciál týchto zatiaľ stále neopozeraných nástrah a rovnako ako mne, aj vám prinesú množstvo krásnych úlovkov a  zážitkov pri vode.

Nástrahy vyrobené z kovu patria k prívlači od nepamäti
Nástrahy vyrobené z kovu patria k prívlači od nepamäti

Pridať komentár